קשר דם: מה גורם להתפתחות אנמיה?

ישנתם שנת לילה טובה ונותרתם עייפים וחסרי אנרגיה? ייתכן מאוד שיש לכם אנמיה. אנמיה היא מחסור בתאי דם אדומים ובריאים המובילים חמצן.

אנמיה מתפתחת כאשר יש מחסור בתאי דם חזקים ובריאים המסוגלים לשאת חמצן לרקמות השונות בגוף. ייתכן שתאי הדם האדומים אינם מכילים מספיק המוגלובין, החלבון המעניק לתאי הדם את צבעם האדום. לעיתים קרובות אנמיה קשורה למצבים בריאותיים נוספים.

אנמיה יכולה להיות המקור לביות זיכרון והפרעות במצב הרוח. הסימפטומים של אנמיה נעים מקלים ועד חמורים, במצבים קיצוניים אנמיה יכולה לסכן חיים. התסמינים העיקריים של אנמיה כוללים: חולשה, סחרחורת, חיוורון בעור, כאבי ראש, חוסר תחושה או קור בכפות הידיים או הרגליים, טמפרטורת גוף נמוכה.

הדם של אנשים הסובלים מאנמיה מכיל פחות חמצן, בשל כך לבם צריך לעבוד קשה יותר על מנת להזרים מספיק חמצן לרקמות הגוף השונות. העומס על הלב יכול להביא לתסמינים כמו הפרעות קצב, קוצר נשימה וכאבים בחזה.

אנמיה אצל ילדים ובני נוער – אחד מכל שבעה ילדים מפתח אנמיה בגיל שנתיים לרוב בשל מחסור בברזל בתזונה. פעמים רבות ילדים עם אנמיה חשים צורך לאכול דברים כמו חימר, לכלוך, קרח ועמילן. באופן שגרתי רופאי ילדים נוהגים לבדוק אנמיה אצל ילדים סביב גיל שנה. אנמיה חמורה שאינה מטופלת יכולה להוביל לליקויים בהתפתחות מערכת העצבים.

גורמי סיכון להתפתחות של אנמיה – גברים ונשים עם מחלות כרוניות הם בעלי סיכון מוגבר לפתח אנמיה. נשים יכולות לפתח אנמיה בשל דימום כבד בעת המחזור החודשי. גם שינויים בנפח הדם המתרחשים במהלך הריון עלולים להוביל לאנמיה. מחלות בכליה משפיעות על יכולתו של הגוף לייצר תאי דם אדומים וכפועל יוצא מתפתחת גם אנמיה. כאמור, אנמיה נוצרת פעמים רבות בעקבות חסרים בתזונה. תפריט דל בברזל, חומצה פולית וויטמין B12 עלול להוביל לאנמיה.

מה גורם לאנמיה?

צריכת ברזל נמוכה – דיאטה דלה בברזל יכולה לגרום לאנמיה. ברזל שמקורו בצמחים ותוספי מזון לא נספג היטב כמו הברזל בבשר אדום. הפרעות עיכול כמו קרוהן וצליאק ואפילו ניתוחי מעקף קיבה כטיפול בהשמנת יתר חולנית מפריעים לספיגת הברזל בגוף. בנוסף קיימים מאכלים ותרופות המעכבים את ספיגת הברזל. בין המאכלים הללו ניתן למנות מוצרי חלב, מאכלים נוספים העתירים בסידן, תוספי סידן, סותרי חומצה, קפה ותה.

מחסור בוויטמין B12 – הגוף זקוק לוויטמין B12 וחומצה פולית על מנת לייצר תאי דם אדומים. תזונה הענייה ברכיבים הללו יכולה להוביל לאנמיה. מחלות אוטואימוניות או הפרעות במערכת העיכול יכולות להפריע לגוף לספוג מספיק ויטמין B12.

תזונה מן החי ודגני בוקר מועשרים הם מקור טוב לוויטמין B12. עלים ירוקים, פירות וקטניות מיובשות כמו אפונה הם מקור טוב לחומצה פולית. בנוסף ניתן למצוא היום ברשתות השיווק לחמים, פסטות ודגני בוקר המועשרים בחומצה פולית.

מחלות – מחלות כרוניות או זיהום יכולים לגרום לגוף לייצר פחות תאי דם אדומים ולהוביל לירידה בכמות ההמוגלובין. אם אתם סובלים מאובדן דם משמעותי, לא מן הנמנע שתתפתח אצלכם אנמיה.

אנמיה אפלסטית – אנמיה אפלסטית היא מחלה נדירה בה מוח העצם אינו מייצר כמות מספקת של תאי דם אדומים על מנת לשרת את צרכי הגוף. אנמיה אפלסטית יכולה להיגרם בעקבות חשיפה למינונים גבוהים של קרינה או כימיקליים מסוכנים, בעקבות וירוס או מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסונית תוקפת את מוח העצם.

אובדן דם – אובדן של תאי דם אדומים היא סיבה שכיחה לאנמיה. דימום כבד במהלך המחזור, כיבים, פציעה או ניתוח עלולים להוביל לאובדן דם וכפועל יוצא לאנמיה.

ליקוי בייצור תאי דם אדומים בגוף – הפרעות תורשתיות יכולות לפגוע במנגנון הייצור של תאי דם אדומים בגוף. תלסמיה גורמת לגוף לייצר תאי דם אדומים פגומים ופחות המוגלובין וניתנת לטיפול באמצעות עירוי דם. אנמיה המוליטית מביאה להרס של תאי דם אדומים המתנקזים מתוך זרם הדם במהירות רבה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לעולם אל תפסיד, הרשם לניוזלטר שלנו

כתבות אחרונות

בחירת העורך

תיהיה בקשר איתנו

הכתובת שלנו:

 

2851 SW 58 Manor

Fort Lauderdale FL 33312

954.592.5151