כעס היא תגובה רגשית ופיזית המתרחשת כתוצאה מגירויים חיצוניים, ובאה לידי ביטוי בתחושות של כאב, אי נוחות או איום.
כאשר אנו מתייגות במוחנו התנהגות של אחרים כפסולה, ועל כן מרגישות כעס, המקור של העצבנות יכול להיות תת-הכרתי, ולא בהכרח בגלל מצבנו הנוכחי.
התגובה למה שקורה סביבנו, תלויה בפרשנות שלנו. כאשר אנו ממהרות להגיב, זה כאילו כפתור בלתי נראה נלחץ ובאופן אוטומטי אנו עשויות להרגיש צורך להגן על עצמנו. ההתנהגות שלנו היא השתקפות ישירה של הבחירות שאנו עושות.
מה אפשר לעשות ברגע של כעס?
עצרי – אל תאפשרי לסיר המתבשל בתוכך לרתוח! נכון, זה לא קל, אבל זה בר השגה. ככל שתתרגלי יותר, כך תוכלי לשלוט בעצמך. את חזקה יותר מהרגש הבוער בך!
פוקוס – העבירי את הדגש מעצמך לאדם מולך: מה קרה לו? מדוע הוא מתנהג כך?
אל תיקחי את הדברים באופן אישי; ראי כל מצב כהזדמנות ללמוד משהו על עצמך.
אמונה – ככל שהאדם שקוע בעצמו, כך יהיה חרד יותר וחסר סבלנות. ככל שהוא פחות מרוכז בדאגותיו האישיות (למה זה מגיע לי? למה אני?) תוך אמונה מלאה שאלוהים שולט בעניינים, כך גם יקטנו הכעס, הפחד, הדאגה והמתח.
התבוננות – הקדישי זמן בניסיון להכיר ולהבין את עצמך טוב יותר. שאלי את עצמך: מה באמת מציק לי? מה הדליק אותי?
הכרת תודה – הרשי לעצמך לראות את הטוב בכל דבר.
הגשמה – ממשי כל הזדמנות לשיפור והתפתחות אישית.
שיעורי חיים – אין צירופי מקרים; יש סיבה לכל דבר. חפשי ומצאי. קבלה – ראי בכאב, בקשיים ובצער דרך לטיהור עצמך. זאת התנתקות והתנקות משגיאות העבר (קארמה). זוהי הזדמנות להתעלות ולאמץ השקפה רוחנית ובריאה יותר על החיים.
הרחיבי את נקודת המבט שלך – פתחי את היכולת לראות את התמונה הגדולה. רגע לפני שאת מתלקחת, שאלי את עצמך: "מה אני מתעתדת להרוויח? ומה אני יכולה להפסיד אם אאפשר לעצמי לכעוס?
מה עדיף לי, להיות משוחררת ורגועה או עצבנית ונרגנת?
האם אני רוצה לכעוס? האם זה יעזור לי??
נוסף על כך –רגשות שליליים על פני תקופה ארוכה מזיקים לבריאות שלנו. כמות כדוריות הדם הלבנות מופחתת ומערכת החיסון נפגעת. הדבר גורם להתפתחות של מחלות שונות.
לעומת זאת, כאשר אנו שולטות ברגשות השליליים אנו נהיות בריאות יותר בגוף ובנפש. יש לנו שליטה עצמית, אנו אוהבות יותר, חמימות, רגועות, במצב של קבלה והבנה לעצמנו ולזולת.
כלים מעשיים להתמודדות עם כעס: שימי לב לשפת הגוף שלך – האם את מקמטת את מצחך ונראית זועפת?
אלצי את עצמך לחייך – נראה מוזר, אבל השינוי הפיזיולוגי יעזור לך להתגבר על המהומה הפנימית.
כשמישהו מכעיס אותך, הימנעי מקשר עין – זה ייתן לך זמן להירגע ויקל על המתח.
נהלי יומן – קחי כמה רגעים כדי לכתוב מה את מרגישה. שפכי את רגשותיך בכתיבה על מנת לנטרל את תגובתך. זה יספק לך מרווח זמן כדי לעבד את הדברים ולהגיב באופן רציונלי.
בחרי לשחרר כעסים.
בחרי להיות חופשיה ומאושרת.
באהבה,
אסתי