-
פרשת חיי שרה
- כתבה על הפרשה
השבוע מספרת הפרשה באריכות, אודות אליעזר עבד אברהם ההולך לחפש אישה ליצחק אבינו, הכיוון היה ברור – משפחתו של אברהם, העבד לוקח איתו עשרה גמלים, צמידי זהב כסף ואבנים טובות ובנוסף לכל “את כל טוב אדוניו בידו” – אליעזר לוקח שטר, בו מבטיח אברהם ליצחק את כל רכושו! אליעזר וכל הכבודה מגיעים לחרן, שם מחליט אליעזר לבדוק קודם כל את טוב ליבה של הנערה המיועדת.
רבקה, יצאה לשאוב מים (כנראה שלא היו לה משרתים, ואף לא היה מי שהוא אחר שיעשה זאת במקומה). אליעזר פונה ואומר הגמיעיני מעט מים מכדך, רבקה השיבה לו שתה וגם לגמליך אשאב מים לשתות.
בראותו זאת, לא חשב פעמיים, אלא, שם על ידיה צמידים ונתן לה תכשיטים נוספים, לאחר מכן בירר מאיזו משפחה היא באה ואכן ראה שהוא הגיע לכלה המיועדת. אליעזר מגיע לביתה של רבקה מספר להם את כל הסיפור. השידוך נסגר בינו לבין המשפחה ואליעזר מביא את רבקה ליצחק. בהמשך, מספר העבד לאברהם שוב את כל הסיפור.
אנו הקוראים פרשה זו, עומדים משתוממים, אמנם זהו בנו יחידו של אברהם, האם כדי למצוא כלה צריך לתת לו את כל רכושו? ואף לא להשאיר לעצמו כלום? עשרה גמלים לא מספיקים להראות שהוא עשיר ? מאידך, אפשר לחשוב שמשפחתה של רבקה היא עשירה כל כך, שצריך להראות להם שהוא עתיר נכסים? הרי אפילו משרתים אין לה ללכת לשאוב מים?
במבט מקראי רואים אנו דבר פלא נוסף, התורה חוסכת במילים, כל מצוות השבת מצטמצמות לשנים שלושה משפטים. מצוות רבות כתובות רק ברמז, או באות ומילה מיותרת ואילו בפרשתינו מסופר בסך הכל סיפור והוא נכתב כמעט שלוש פעמים!!!
באחת משיחותיו מסביר הרבי את חשיבות של הסיפור השבועי. שידוכו של יצחק מהווה הכנה לעם ישראל, למתן תורה ולתכליתו של העולם. על יצחק מבטיח האלוקים לאברהם, כי זרעו יירש את הארץ, יקבל את התורה ויביא את הגאולה לעולם. הנישואין של יצחק ורבקה מהווים למעשה את התכלית לשמה נברא העולם.
יצחק הוא “עולה תמימה”, נולד לאברהם לאחר מצוות ברית המילה, הוא נולד בברכת שמים בגילאים מופלגים (גם באותה התקופה), זכה להיות קרבן לה’ (בשבוע שעבר), הגיע לשלמות רוחנית בעבודת ה’. במילים אחרות הוא מהוה סמל ודוגמא לקדושה. רבקה היא בתו של בתואל ה”ארמי” (רמאי לא קטן), אחותו של לבן הרשע, גרה באזור הנקרא “חרן” – מלשון חרון-אף של ה’ בעולם, ובקיצור, היא מהווה סמל ודוגמא לעולם הזה על כל “מעלותיו”.
חתונתו של יצחק עם רבקה מהווה “פריצת דרך” לחבר בין הקדושה לבין העולם, לחפש את הטוב והנעלה שבתוך העולם, לגלות אותו ולהחדיר בתוכו את הקדושה, זהו הסיפור כולו.
מוצאים את רבקה “היהלום” הנמצא בתוך הבוץ, מוציאים אותה מאיזור אנשי הרשע, היא נישאת (מלשון רם ונישא – מתרוממת) ליצחק אבינו , מתחברת לקדושה שבעולם, בכך נוצר עם ישראל שתפקידו להחדיר טוב וקדושה לעולם.
לשם כך, להשלים את המטרה העיקרית לשמה נברא העולם – שווה להשקיע, הן השקעה פיזית – את כל רכושו של אברהם והן השקעה רוחנית לספר שוב ושוב את כל הסיפור כדי להעביר לנו את המסר העיקרי, זהו תפקידו של עם ישראל בעולם.
סיכום פרשת חיי שרה: מערת המכפלה, שידוך ליצחק ופטירת אברהם
פרשת חיי שרה היא הפרשה החמישית בספר בראשית. היא מביאה את סיפור פטירתה של שרה, על המו”מ שניהל אברהם כדי לרכוש עבורה חלקת קבר, ועל השליחות המיוחדת במהלכה נמצא שידוך ליצחק, ומסתיימת בסיפור פטירתו של אברהם אבינו.
הנה סיכום קצר ויפה של פרשת חיי שרה:
שרה נפטרה, אברהם קונה את מערת המכפלה
בחברון נפטרה שרה1 בגיל 127, ואברהם האבל מחפש חלקת קבר לאשתו.
תושבי המקום, החיתיים, מציעים לו חלקת קבורה בחינם; הוא מסרב ורוכש מחיתי בשם עפרון את מערת המכפלה בסכום עתק: ארבע מאות שקל כסף.
אברהם שולח את אליעזר למצוא שידוך ליצחק
אברהם זקן בא בימים, והגיעה השעה לחפש אחר בת-זוג מתאימה לבנו אהובו, יצחק. הוא קורא לעבדו המסור אליעזר ומשביע אותו: צא אל ארץ מולדתי ומצא שם שידוך מתאים.
אם הנערה לא תרצה לבוא עמי לארץ כנען, האם אקח את בנך לחרן? שואל אליעזר, ואברהם משיב בשלילה מוחלטת. בורא העולם ישלח את מלאכו לפניך ותמצא שידוך מתאים, הוא מוסיף. העבד המסור נשבע שאכן כך יעשה.
אל העיר ארם נהרים מגיע אליעזר לפנות ערב כשעמו עשרה גמלים וכל טוב. הוא עומד ליד הבאר ונושא תפילה לבורא עולם: בנות העיר יוצאות לשאוב מים. אבקש מהן להשקות אותי מים, והנערה אשר תעשה זאת ברצון ואף תאמר “שתה, וגם את גמליך אשקה”, היא תהיה כלתו של יצחק.
עוד תפילתו על שפתיו, ונערה יפת תואר הגיעה אל הבאר. היתה זו רבקה, נכדתו של נחור – אחי אברהם. אליעזר מבקש ממנה להשקותו מים; היא אומרת “שתה, וגם לגמליך אשאב“; העבד הנפעם ממהר להעניק לה תכשיטים כמתנה.
אליעזר מבקר בבית רבקה
רבקה מזמינה את אליעזר לבית הוריה שם הוא מגולל את סיפורו. רבקה מביעה הסכמה נלהבת לשידוך, ומשפחת רבקה שולחת אותה עם אליעזר בברכות ובאיחולים.
בחזרה לכנען, ויצחק נושא את רבקה לאישה
אל כנען שבה השיירה לפנות ערב ובאותה העת עמד יצחק בשדה והתפלל. כשראתה אותו רבקה, ירדה מן הגמל וכיסתה את ראשה לכבודו.
יצחק מביא את כלתו, רבקה, אל אוהל אמו; הוא נושא אותה לאישה, ואוהב אותה. על חייהם המשותפים נקרא בפרשת השבוע הבאה, פרשת תולדות.
פטירתו של אברהם
אברהם נושא אישה נוספת בשם קטורה, וגם היא יולדת לו בנים. בגיל 175 הוא נפטר מן העולם, ונקבר בחלקה שרכש בעצמו: מערת המכפלה.