-
פרשת ויחי
- כתבה על הפרשה
פרשת השבוע ויחי, וספר בראשית, מסיימת בצוואתו של יוסף: "אנוכי מת, ואלוקים פקוד יפקוד.. וישם בארון במצרים". אחד הכללים שישנו בתורה הוא "מסיימים בטוב"! אפשר לכנות זאת בשם "הפי אנד" אבל אם כך מדוע ספר בראשית אשר רובו ככולו עוסק בסיפור תולדות עם ישראל, דווקא הוא מסיים בפטירתו של יוסף. האם לא היה יותר טוב לסיים בטוב שבפרשה: "וירא יוסף בני שילשים". ואת פטירת יוסף להעביר לספר שמות, העוסק בירידה למצרים ויציאת מצרים.
כמוסבר כמה פעמים, ספר בראשית אינו היסטוריה ח"ו ואף לא ספר סיפורים, כפי שרש"י מביא בתחילת ספר בראשית: "כח מעשיו היגיד לעמו לתת להם נחלת גויים.." = התשובה לאומות העולם ש : ה' ברא את העולם וברצונו נתן את ארץ כנען לעם ישראל. כמובן , שבשביל תשובה זו, לא צריך ספר שלם. מלבד זאת, האם בגלל טענתם של האומות הופכים סדר של תורה? יש בשאלה זו משמעות עמוקה יותר, ומהתשובה נוכל גם להבין מדוע סיום הספר הוא במילים אלה ואילו ספר שמות מתחיל דווקא בביאת יעקב למצרים.
לאומות העולם, או "לגוי אשר בקרבנו" יש טענה :"השמים שמים לה' והארץ נתן לבני אדם". הענינים הרוחניים בתורה ומצוות שייכים לעבודת הנשמה, ואילו עניני הגוף והעולם שייכים לגוף. מדוע כל עניני היהדות התורה והמצוות, צריכים להיות קשורים לעולם הגשמי? הרי בשימוש שלנו בענייני העולם לתורה ומצוותיה, אנו לוקחים את הגשמי והופכים אותו לקדוש, זוהי הטענה: "ליסטים אתם שכבשתם ארץ..", זהו כיבוש רוחני של הארץ החומרית. לשם כך, כל ספר בראשית עוסק באבות והשבטים וההכנות שלהם לזיכוך העולם, המהוות נתינת כוח לבניהם שיקבלו את התורה ואף יצליחו לקיימה.
מכירת יוסף, מינויו למלך מצרים, ירידת יעקב ובניו, ברכת יוסף לפרעה ומאורעות נוספים, אם נביט עליהם בפרספקטיבה שונה, נראה כי הם חלק מהיציאה ממצרים והגאולה. כאשר יוסף נמכר על ידי השבטים לעבד, השבטים "בעלים" עליו, כאשר הוא שולט במצרים - והוא שייך לשבטים, מבחינה רוחנית לפחות, מצרים שייכים לו והוא שייך לשבטים כלומר אין שליטה של המצרים על עם ישראל! כאשר מברכתו של יעקב הנילוס עולה לרגלי פרעה ומשקה את הארץ, גם פרעה יודע שהשפע האלוקי בא בזכות עם ישראל.
זאת אומר יוסף כצוואה לבני ישראל הנשארים בגלות. קבורתי במצרים, כמו גם היותי מלך, הם חלק מ"פקוד יפקוד". כאשר יוסף "המלך" נשאר במצרים, הוא מזכיר לכולם כי מצרים הינה באמת, תחת שליטת בני ישראל ! לכן יש להם את האפשרות לצאת משם. זהו סיומו של ספר בראשית המלמדנו על הכוחות שניתנו לעם ישראל, כדי לשרוד בגלותמחד, ומאידך להביא ליציאת מצרים ולגאולת עם ישראל, עדי הגאולה האמיתית והשלימה. לכן, גם פתיחתו של ספר שמות האוחז בתחילת גלות מצרים, הוא בביאת יעקב ובניו, ובני ישראל פרו ...וירבו. כדי, לתת כוח, גם בספר שמות, האוחז בתקופת גלות מצרים, שיש לנו את הכוח לגאולה וכלשון המדרש :"על שם גאולתם של ישראל נמנו כאן" הם אלו הנותנים לעם הנמצא במצרים כוח להיגאל
סיכום פרשת ויחי: הברכות לשבטים, פטירת יעקב ויוסף
שנות חייו של יעקב: מאה ארבעים ושבע. מתוכם, הוא בילה את שבע-עשרה שנותיו האחרונות בארץ מצרים ליד יוסף בנו האבוד והאהוב. בטרם מותו, חושש יעקב שהמצרים עובדי האלילים יהפכו את קברו למקום פולחן, והוא משביע את יוסף שיעלה את ארונו לקבורה בארץ כנען. יוסף נשבע לעשות זאת.
יעקב נופל למשכב, ויוסף ממהר לקחת את בניו מנשה ואפרים להתברך מפיו של יעקב. "אפרים ומנשה כראובן ושמעון יהיו לי" אומר לו יעקב.
לאחר שהוא מנשק ומחבק את נכדיו, מניח יעקב את ידו הימנית על אפרים הבן הצעיר, ואת ידו השמאלית על מנשה הבן הבכור. הוא מברך אותם, ובין היתר אומר: "המלאך הגואל אותי מכל רע יברך את הנערים, ויקרא בהם שמי ושם אבותי, אברהם ויצחק, וידגו לרוב בקרב הארץ".
יוסף, שחושש שאביו כבד הראיה התבלבל בין האחים, מנסה "לתקן" את הטעות ולהניח את ידו הימנית של אביו על מנשה הבכור. אך יעקב מבהיר לו כי הוא עשה זאת בכוונה תחילה. גם מנשה יגדל ויהיה לעם, אך אפרים הצעיר יגדל ממנו, הוא מסביר ליוסף.
בטרם מותו קורא יעקב לבניו, מברך אותם, מוכיחם על מעשיהם ומציין את תכונות הנפש שלהם. דברי ברכה אלו עוד יתגלו כנבואה שחזתה היטב את העתיד.
לראובן, בנו בכורו, מזכיר יעקב את חטאיו ואת מידת הכעס שלו;
שמעון ולוי היו אלו שהרגו את תושבי שכם ב"מעשה דינה", ואף ביקשו להרוג את יוסף;
יהודה נמשל לאריה וללביא, ומבניו יעמדו מלכים לישראל עד המלך המשיח;
שבט זבולון ישכון לחוף הים ויעסוק במסחר;
בני-בניו של יששכר יעסקו בתורה;
מדן יעמוד השופט שמשון, שיושיע את העם היהודי;
שבט גד יהיו חלוצים במלחמות ישראל;
אשר יתברך בזיתים משובחים ובשמן;
השטח שיקבל שבט נפתלי יתברך בפירות שימהרו להבשיל;
ליוסף מעניק יעקב ברכות רבות, "בן פורת יוסף, בן פורת עלי עין", ומפרט את היסורים שהיו מנת חלקו;
והבן הצעיר, בנימין, נמשל לזאב ומצאצאיו יקומו מנהיגים שיושיעו את ישראל בעת צרה.
לאחר-מכן שב יעקב ומברך את כל בניו כאחד, מצווה אותם לקבור אותו במערת המכפלה – שם נקברו אבותיו, אמהותיו ואשתו לאה, אוסף רגליו אל המיטה ונאסף אל עמיו.
יוסף בוכה ומנשק את אביו; לאחר שחונטים את גופתו של יעקב, מבקש יוסף מפרעה רשות לעלות לארץ כנען ולקבור את אביו. פרעה מעניק את הרשות המיוחלת.
בטקס רב-רושם יוצאים האחים עם כל עבדי פרעה וזקני ארץ מצרים לקבור את יעקב. מלכי כנען והאומות הסמוכות אף הם מצטרפים לטקס הלויה ולאבל הכבד.
כששבים אחי יוסף למצרים, הם חוששים שכעת, לאחר שאביהם נפטר, יחליט יוסף להתנקם בהם על כך שמכרו אותו לעבד. הם מתחננים לפני יוסף שימחל להם, והוא אומר "התחת אלוקים אני"? הוא מציין כי העובדה שנמכר היתה מאת האלוקים, על-מנת שיוכל לפרנס את אחיו בשנות הרעב הכבד.
בטרם נפטר, מצווה יוסף לאחיו שכאשר יגאל אותם האלוקים והם יצאו ממצרים, יקחו עמם את עצמותיו.
יוסף מת בן מאה ועשר שנים.