הפרעת קשב וריכוז במערכת המשפחתית והזוגית
מערכת משפחתית ו/או זוגיות דורשת מטבען כוחות התמודדות אינטנסיביים ורבי עוצמה. מבוגרים שיש להם הפרעת קשב וריכוז עשויים לחפש גורמי עניין ואתגרים כאמצעי להפיק התעוררות וחיוניות בעשייה. הם עלולים לאכזב כאשר הם נמצאים בתוך מערכת זוגית או משפחתית. התפקוד התקין במערכות אלו מצריך יכולת התמודדות עם משימות שגרתיות, חדגוניות ומשעממות, דבר העומד בסתירה כמעט מוחלטת להפרעת הקשב שלהם. אנשים שיש להם הפרעת קשב וריכוז מתקשים לעמוד בחלק גדול מהציפיות האלה. מצב זה עלול להיות מקור לרגשות שלילים של אכזבה, תסכול ומתח, המעיבים על מערכת היחסים המשפחתית או הזוגית (קורת, 2008).
מה הקשר בין מחוייבות לקשר זוגי והפרעות קשב וריכוז?
מחקרים מראים כי אנשים עם הפרעת קשב וריכוז בתקופת הבגרות, יהיו פעילים מינית יותר ביחסים מזדמנים. (2006Molina, Pelham, Gnagy, and Smith,). כמו כן, נמצא כי רמת שביעות הרצון נמוכה יותר אצל זוגות בעלי קשר רומנטי, כאשר אחד מבני הזוג עם הפרעת קשב וריכוז וזאת לעומת זוגות שאין לאחד מבני הזוג הפרעת קשב וריכוז. לפי אמן (2006) הפרעת קשב וריכוז גורמת למכשולים רבים בדרך לאינטימיות. חווית התסכול בזוגיות יכולה להתחיל כאשר הריגוש שבמרדף אחר הזוגיות פוסק יתקשה בעל ההפרעה להתמקד במערכת היחסים. חוסר המנוחה הפנימי גורם לפעמים לחוסר באינטימיות בשל הקושי לבעל ההפרעה להישאר במקום אחד כדי להתמקד בבן/בת הזוג.
האימפולסיביות מהווה אחד הגורמים לפגיעה בזוגיות, זו התנהגות חסרת עכבות ותחושה שקשה לשלוט עליה שלרוב מובילה לשום מקום.
ישנם גורמים נוספים המשפיעים על מערכת היחסים, כאשר אחד מבני הזוג הוא בעל הפרעת קשב וריכוז. הפרעת קשב וריכוז היא מסוג ההפרעות שאמנם, נחקרות כבר שנים רבות, אך עם זאת נראה כי יש דורות שלמים שלא אובחנו ואינם באמת מבינים את הסיבה לכישלון מערכות היחסים שלהם או לקשיים שמלווים את הזוגיות ואת האינטימיות. היות והיום יש יותר מודעות להפרעה זו, יש לחשוב על דרכים לעזור לנשים וגברים לפני שנכנסים לזוגיות ובמהלך הזוגיות – כמו שיש היום הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב לפתח את הנושא של זוגיות כי להפרעה זו השפעה על אחוזי המתגרשים והם אף לא מודעים לכך.
דרכים להתמודדות עם בעיות קשב וריכוז בתוך מערכות זוגיות
•הכירו את ההפרעה. אספו מידע על ההפרעה ותראו כיצד היא בא לידי ביטוי אצלכם בזוגיות.
•הכחשה הדדית להפרעה היא מכשול אמיתי המקשה על התקדמות לכיוון שותפות. הכרה “רגשות המכשול” שלכם יעזור לכם להתמודד עם כל מה שיבוא בהמשך דרכם כזוג.
•זכרו שבת הזוג לא עושה “כאילו” היא לא זוכרת אלא באמת יש לה קושי לזכור את השיחה מלפני שלושה ימים – מצד שני אל תופתעו שהיא זוכרת דברים מלפני חצי שנה.
•לעתים קרובות קשה לאדם עם הפרעת קשב וריכוז לדמיין את הצעדים הדרושים כדי להשיג משהו, ולהבין מה התוצאה תהיה. זה קשה לאדם ללא ADHD להבין, עד כמה שזה נראה מיומנות “בסיסית” לבני זוג שאינו ADHD.
•תבדקו את כל האפשרויות להפוך את הקשר מחויב להתמודדות עם ההפרעה. האפשרויות הן רבות בניהם: טיפול זוגי, טיפול תרופתי, הדרכה, קבלת כלים יישומים.
•תבדקו מה תבניות השיח שנכונים לכם, בלי רמזים, ציניות וכד’ – שלא ממש עוזרים לשיח עם אדם עם ADHD. תתרגלו אותם עד שיהיו חלק מההתנהלות היום יומית שלכם.
•גבולות חוקים וכללים עוזרים מאוד לבעלי הפרעת קשב – תבדקו ותחליטו מה הגבולות וכללים אצלכם בבית, בזוגיות. התנהלות זו תאפשר החזרת שליטה על ההתנהלות שלכם כזוג וכפרט.
•חוסר איזון במערכת היחסים פוגע בכולם ובפרט כאשר כבר יש משפחה מורחבת.
•זכרו ההפרעה היא גנטית ולכן יש סיכוי שלאחד מילדכם יהיה בעל הפרעה, כאן האחריות שלכם כהורים לדעת לנהל את ההפרעה ולא לתת להפרעה לנהל אתכם.
המאמר המלאה פורסם באתר http://www.horimnet.co.il/ 19/1/2015
אורן זך, בת 52, מרגיעה, מסבירה מדריכת הורים לאתגרי קשב וריכוז,
מנחה סדנאות ומרצה בנושאי הפרעות קשב מנקודות מבט שונות.
בעלת תאר ראשון במדעי הרוח והחברה (תיאום וניהול קהילתי), תאר שני באנתרופולוגיה וסוציולוגיה: התמחות בייעוץ ארגוני תהליכי, הנחיית קבוצות וייעוץ פרטני, לימודי חינוך בסמינר הקיבוצים, תעודת הדרכת הורים “מכללת עידן הורות” – שלוחה של מכללת תל חי, לימודי התמחות בהפרעת קשב וריכוז, מרצה מאושרת על ידי משרד החינוך.
מוזמנים לדף הבית: https://www.facebook.com/orenzach.adhd